Merkure, 31 Tetor 2018 13:32

DEKLARATË PËR SHTYP - KSHH, ISP, CSDG

Tiranë, më 31 Tetor 2018 DEKLARATË PËR SHTYP Ecuria e procesit të vettingut në drejtësi ka rëndësi të veçantë për krijimin e institucioneve të reja, për përmbushjen e detyrimeve kushtetuese e integruese të vendit, për zhbllokimin e ngërçeve të krijuara në procesin e plotësimit të vakancave në Gjykatën Kushtetuese dhe Gjykatën e Lartë, si dhe për të përmbushur në kohë e me cilësi pritshmëritë e publikut ndaj zbatimit të reformës. Rezultatet pozitive të arritura gjatë muajve qershor – korrik 2018, duke shënuar zhvillimin e një numri të madh seancash dëgjimore dhe numër të lartë vendimmarrjeje pritej të kishin ritëm të njëjtë dhe përmirësime cilësore në fazën e re të subjekteve të tjera të listës prioritare, të rinisur në muajin shtator.…
Përfundimi i rivlerësimit të kandidatëve për organet e reja të drejtësisë po vazhdon me ritme të ngadalta dhe për shkak të mosplotësimit të numrit të tyre gjatë fazës së parë është bërë rishpallje e thirrjeve për aplikime. Në këto kushte, konfirmimi i kandidatëve që kanë arritur ta kalojnë me sukses këtë proces përbën një hap të rëndësishëm për ritmin e ngritjes së këtyre institucioneve. Këshilli i Lartë Gjyqësor (KLGJ) dhe Këshilli i Lartë i Prokurorisë (KLP) do të jenë organet kryesore për menaxhimin e gjyqësorit dhe prokurorisë. Për këtë arsye, kriteret profesionale të kandidatëve janë mjaft të rëndësishme për përzgjedhjen e tyre. Edhe më herët, gjatë përzgjedhjes së anëtarëve jo-gjyqtarë dhe jo-prokurorë, mosplotësimi i kritereve profesionale ka shpënë në rishpalljen…
Instituti i Studimeve Politike / Institute for Political Studies me mbështetjen e Fondacioni Shoqeria e Hapur per Shqiperine ka organizuar seanca informimi e debati me të rinjtë studentë të drejtësisë në Universiteti "Aleksandër Moisiu" dhe në Universitetin “Luigj Gurakuqi” në Shkodër. Në ditët e ardhshme do jetë edhe në Korçë, Elbasan, Vlorë, etj. #njihreformennedrejtesi    
Flasin ekspertët e drejtësisë: Politika kërkon të vonojë ngritjen e SPAK Ekspertet e drejtësisë mendojnë se vettingu po ecën me ritme të ngadalta, ndërsa njerëzit e politikës e shohin të gjithë këtë si një tentative për të vonuar ngritjen e SPAK. Nga hapja e procesit janë shkarkuar 25 gjyqtare e prokurorë dhe janë konfirmuar 25 të tjerë. Por pavarësisht se para ikjes ambasadori Donald Lu parashikoi ngritjen brenda vjeshtës të qeverive të drejtësisë KLP dhe KLGJ, kjo nuk ka ndodhur. Kanë mbetur pa u kontrolluar për në këto institucione edhe 3 kandidatë, ndërkohë që asnjë prokuror nuk i është përgjigjur thirrjes të bërë nga organi i akuzës për vakancën e krijuar për një garues drejt Këshillit të Lartë të Prokurorisë.…
Megjithëse mosplotësimi i numrit të kandidatëve në organet e drejtësisë rrezikon të krijojë vonesa në ngritjen e tyre, nevoja për të prioritarizuar rivlerësimin e kandidatëve të mbetur është po aq e rëndësishme. Lista e subjekteve prioritare e muajit dhjetor 2017, pati qëllim kryesor përshpejtimin e përfundimit të rivlerësimit për subjektet kandidatë në organet e drejtësisë, në mënyrë të veçantë Këshillit të Lartë Gjyqësor (KLGJ) dhe Këshillit të Lartë të Prokurorisë (KLP), me kompetenca të rëndësishme në drejtim të Gjykatave të Posaçme dhe SPAK. Megjithatë pas datës 6 shtator, e gjithë periudha në vijim është fokusuar në rivlerësimin e subjekteve pjesë e shorteve pasuese, kur ende lista e përparësisë nuk është finalizuar. Përveç këtij fakti, ashtu si edhe në rastin e…
200 nga 800 gjyqtarë dhe prokurorë kanë lidhje me grupet kriminale. Kjo është përgjigja që Drejtoria e Sigurimit të Informacionit të Klasifikuar i ka dhënë Komitetit Shqiptar të Helsinkit. DSIK në shkresën e tij tregon format se si gjyqtarët dhe prokurorët kanë komunikuar me njerëz që janë pjesë e krimit të organizuar “Kontakte të papërshtatshme të evidentuara janë në lidhje me krimin e organizuar, korrupsionin, në formën e një takimi, komunikimi elektronik ose çfarëdolloj mënyre tjetër takimi i qëllimshëm, që nuk është në pajtim me ushtrimin e detyrës nga subjekti i rivlerësimit” thuhet në raportin e DSIK. Erinda Skëndaj nga Komiteti Shqiptar i Helsinkit shpjegon se DSIK thotë në përgjigjen e tij se 200 nga 800 subjektet e rivlerësimit në…
"Vettingu në lupë" është një projekt që po zbatohet nga Komiteti Shqiptar i Helsinkit, me mbështetjen financiare të Fondacioni Shoqeria e Hapur per Shqiperine. Qëllimi i projektit është monitorimi i procesit të Vettingut, ndaj gjyqtarëve dhe prokurorëve. https://www.facebook.com/vettingu.ne.lupe
Përfaqësuesi i ONM-së, Theo Jacobs shtrëngoi duart me prokurorin e Prokurorisë së Përgjithshme Adnan Xholi të martën, pasi Komisioni i Pavarur i Kualifikimit deklaroi se ky i fundit e kaloi me sukses testin e vetingut. Kryesuesja e trupit gjykues, Brunilda Bekteshi tha se nga hetimi dhe analiza financiare rezultoi se prokurori Xholi “nuk ka pasuri të pajustifikuar dhe nuk ka cënuar besimin e publikut”. Prokurori Xholi ka një karrierë 21 vjeçare në radhët e organit të akuzës dhe prej vitit 2013 ai punon në Prokurorinë e Përgjithshme. Ai u konfirmua në detyrë pasi Komisioni i Pavarur i Kualifikimit kreu hetimin administrativ për të tre kriteret e rivlerësimit. Komisioni kaloi në sitë pasuritë e deklaruara në deklaratën veting të vitit 2017,…
Konstituimi i Këshillit të Lartë të Prokurorisë (KLP) përballet me vonesa për shkak të mos konfirmimit të kandidatëve të fazës së parë.KLP është organi përgjegjës për emërimet e prokurorëve të Prokurorisë së Posaçme (SPAK). I ndërtuar sipas të njëjtit koncept me Këshillin e Lartë Gjyqësor, ky organ do të ketë në përbërje 11 anëtarë: 6 prokurorë dhe 5 jo-prokurorë.Anëtarët jo-prokurorë të KLP: Nurihan Seiti dhe Tartar Bazaj (nga Avokatia), Gent Ibrahimi dhe Sandër Beci (Pedagogë) dhe Alfred Balla (nga Shoqëria Civile) janë zgjedhur nga Kuvendi i Shqipërisë në 8 shkurt 2018. Ndërkohë anëtarët jo-prokurorë në KLP do të jenë: - 3 prokurorë të shkallës së parë, së paku 1 prej tyre prokuror në një prokurori pranë gjykatës të shkallës së parë jashtë…
BE ka njoftuar nisjen e procesit "screening". Në praktikën e deritanishme ky është një proces i monitorimit dhe asistencës, për ligjet, aktet administrative dhe vendimmarrjet. Shqipëria pritet të bëhet një rast i veçantë nga praktika tradicionale e ndjekur nga BE. Me insistim nga Berlini, Parisi dhe kolegët e tyre përtej Atlantikut, është rënë dakord në nivele politike për të aplikuar në Shqipëri një model tjetër të procesit "screening": hetim, monitorim dhe përgatitjen e dosjeve për vettingun e politikanëve e zyrtarëve vendimmarrës në Shqipëri. Tashmë është e qartë se standardi që politika ndoqi me gjyqësorin e prokurorinë, - largim nga sistemi për 50% të gjyqtarëve e prokurorëve, të cilët, nuk justifikojnë dot burimet e tyre financiare, - nuk ka sens dhe…